Helyünk a világban

Információk

Szeretettel üdvözlöm!  2024 tavaszán a megújult honlapon bővebb tartalommal és új formában találkozhat velem, vagy várom személyesen! 


Szabad egyéni időpontjaim


Áprilisban a következő szabad időpontjaim közül most rögtön választhat:
április 15. hétfő    9.00                14.00
április 16. kedd     9.00 10.30     12.00
április 17. szerda  9.00  10.30    12.00
Foglaljon időpontot sms-ben azonnali visszajelzéssel! Az elérhető további időpontokról sms-ben vagy emailen érdeklődhet:
barna.andrea.pszi@gmail.com       70-9423236 


Azonnali időpontfoglaláshoz küldjön sms-t:

70-942-32-36


Várom kérdéseit is:

barna.andrea.pszi@gmail.com


Kapcsolat

Barna Andrea kineziológus, családállító coach

Hívjon vagy írjon sms-t: 70-942-32-36

barna.andrea.pszi@gmail.com

Keressen messenger üzenetben, Facebook oldalamon: Helyünk a világban

Legfrissebb bejegyzés

Hírek az elmúlt 9 évből

A korábbi híreket áthelyeztem ebbe a blogbejegyzésbe, hogy a honlapom és a munkám története iránt érdeklődők megtalálják az archív információkat is:)

Helyszín: XV. kerület (kertvárosi...

A betegég oka a családrendszerben keresendő?

A betegség az "egész-ség"-ünk, e jól működő rendszer feborulása. Valamiféle zavar jele. Hellinger a súlyos betegségekkel küzdők között minden esetben azt tapasztalta, hogy a családjukban valójában nem volt "rend", valamiféle felborulás volt tapasztalható a családrendszerben. Mit jelent ez?

A családtagok közötti kötődés gyakran azzal jár, hogy a később születettek (a leszármazók) követni akarják szüleiket, felmenőiket nehéz sorsukban. A mély kötődés okozza azt, hogy a gyermekek rosszul érzik magukat, ha szüleik szenvednek: lélekben olyanok szeretnének lenni, mint a szüleik és ezért nagy áldozatokat is képesek hozni. Mindannyian szüleink gyermekei vagyunk, mindannyian tudattalanul átvehetjük szüleink betegségét vagy nehéz sorsát. Miben jelentkezik ez? Például abban, hogy mélyen, lélekben lemondunk a teljes és tartalmas életről, az egészségről vagy a boldogságról. És megbetegszünk. Bert Hellinger szerint ezért az orvosi kezelésen túl érdemes a családállítás eszközével utánanézni, hogy milyen családrendszerbeli összefüggések hatnak a betegre.

Az egyik leggyakoribb összefüggés (dinamika), amikor a gyermek - azaz bármelyikünk - szülei nehéz sorsát, betegségét látva lélekben azt kívánja: "inkább én, mint te", azaz én is átélem amit te, "bárcsak én lennék beteg és nem te". Ez semmiképpen nem tudatos, és olyankor is előfordulhat, ha "már rég lezártuk" hogy elveszítettük szüleinket, vagy egyáltalán nem vagyunk kapcsolatban velük a hétköznapi életben. Ezzel persze segíteni nem tudunk a beteg szülőn, de lélekben megnyugszunk - miközben ezzel együtt szenvedünk a betegségtől. Előfordul, hogy a szülő maga is valamelyik felmenőjét "követi" a betegségbe, ilyenkor is nagyon hatásos az az oldás, amely segít lélekben elfogadni, hogy bár ő - a beteg szülő - megy, de én még maradok.

A betegség mögött meghúzódó, a kötődés miatti "sors-átvállalás" felborítja a családrendszer egyensúlyát, felborul a rend. A "rendbe hozás" úgy történhet meg, ha akik hozzánk tartoznak a helyükre kerülnek, és megadjuk a tiszteletet azoknak, akiknek eddig nem adtuk meg (a hely törvénye érvényesül), valamint ha levesszük a vállunkról mások terheit, de felelősséggel vállaljuk saját vétkeinket (a kiegyenlítődés törvénye érvényesül).

Az egyes betegégek hátterében működő összefüggésekről Hellinger több helyen is részletesen szólt, de az alaptézis az, hogy minden esetben egyedi, hogy mi áll betegégünk hátterében. Vannak jellegzetesen tapasztalható összefüggések, de ezeket nem szabad általánosítani. A családállítással - az orvosi és más módszerek kiegészítéseképpen - segítséget kaphatunk ahhoz, hogy betegségünk mélyebb okait megismerve visszaállítsuk egyensúlyunkat és újra egész-ségesek legyünk.

e-mail icon Facebook icon