Helyünk a világban

Információk

Szeretettel üdvözlöm honlapomon!

Időpontfoglalás sms-ben:


70-942-32-36

Kapcsolat

dr. Barna Andrea kineziológus, családállító coach

Hívjon: 70-942-32-36
Írjon itt!

Keressen a facebook-on: Helyünk a világban

Legfrissebb bejegyzés

Hírek az elmúlt 9 évből

A korábbi híreket áthelyeztem ebbe a blogbejegyzésbe, hogy a honlapom és a munkám története iránt érdeklődők megtalálják az archív információkat is:)

Helyszín: XV. kerület (kertvárosi...

Milyen könyvet olvassak a családállításról? - könyvajánló

Ma már rengeteg olvasnivaló közül választhatunk, amelyek mind a családállításról szólnak. Nehéz eldönteni, hogy hol kezdjük, ha most ismerkedünk vele? Mit olvassunk még, ha egy-két könyvet már átlapoztunk? Jónéhány könyv ismeretében összefoglaltam benyomásaimat, véleményemet és a hozzám közel álló könyvek tartalmát, hogy könnyebb legyen választani:-)

Thomas Schäfer: Ami a lelket megbetegíti és ami meggyógyítja

Schäfer könyvéből a blogban már több helyütt idéztem, mert jó összefoglalását adja a családállításnak azok számára, akik most először találkoznak vele. A könyv röviden, olvasmányos stílusban, könnyen érthetően szól a családállítás módszeréről, hátteréről és alapjairól. Külön fejezetet szentel a családrendszerben érvényesülő rendnek, az adni és kapni egyensúlyának és a kötődésnek, valamint a lelkiismeretre vonatkozó kérdéseknek. Külön szól a szülő-gyermek kapcsolatról és a párkapcsolatokban érvényesülő "szabályokról", valamint a betegségekről, amelyek hátterében nagyon sokszor családállítással feloldható összefüggések, dinamikák húzódnak meg. Azoknak ajánlom, akik szeretnének átfogó képet kapni és most ismerkednek a családállítással. És nem olvasták a blogbejegyzéseimet:-)

Bert Hellinger: A szeretet rendje

Ez a könyv szinte minden újraolvasásnál nagy hatással van rám: még mindig találok benne olyat, ami éppen akkor megérint. Bert Hellinger alapművei közé tartozik, az ajánlója azt írja, hogy "miután letesszük a könyvet, nagyobb lelki nyugalommal, megerősödve nézünk szembe az élet eseményeivel". Hellinger maga ezekkel a szavakkal szól a könyvről: "lényegében úgy olvasható, mint egy kirmi - izgulunk, hogy hol van a megoldás és fellélegzünk, amikor felszínre kerül". A könyv három terápiás foglalkozás anyaga szerepel úgy, ahogyan elhangzott, így az olvasó lépésről-lépésre követheti a folyamatokat. Az első anyag a sorstévesztésekről szól, azaz hogy mi sodor minket felmenőink sorsának megismétlésébe és mivel jár mindez, de ami a legfontosabb: hogyan sikerülhet a szabadulás a sorstévesztésből. A második rész az odatartozás jogának rendjéről szól, míg a harmadik a betegségek hátterét világítja meg. Ezt kiegészítik azok a fejezetek, amelyek elmagyarázzák a különböző eljárási módokat, ismertetik a vissztérő mintákat, vagy összefoglalóul szolgálnak. Rengeteg elgondolkodtató és nagy hatású mondatot, felismerést találhatunk a könyvben... "A szeretet rendje" olvasgatnivaló könyv, amit időnként jó elővenni és bele-belelapozni.

Gabriele ten Hövel: Felismerni, ami van

A könyv beszélgetéseket tartalmaz, azaz válaszokat, amelyeket Bert Hellinger adott nagyon sok, mindenkit érintő kérdésre. A szerzőt személyes tapasztalatai indították arra, hogy kérdéseit feltegye Hellingernek és a gondolatokat könyvvé szerkessze. Ahogy írja, akár előadásait hallgatta, akár könyveit olvasgatta (és erre jó példa Hellinger: A szeretet rendje című könyve...), mindig a békesség, a nyugalom és a világ iránti csendes derü érzése hatotta át. Mint ahogy engem is:-) Öszefoglalta hát mindazokat a kérdéseket, amelyek mentén körvonalazódik, hogy min alapul a Hellinger által kidolgozott családállítás, mit jelent a szeretet, min alapul az oldások sikeressége. Szóba kerülnek az érzelmek, a tudás és az érzékelés, az örökbefogadás kérdése, vagy az erőszak és a bűn. Az egyik legérdekesebb megállapítása, hogy a fejlődéshez mindig hozzákötődik a bűn: lélekben szinte gyermekként vágyunk arra, hogy szüleink elismerjenek minket, hogy "jó vagy!". Ilyenkor az ember azonban a szüleire figyel és nem a valóságra: nem látja, hogy neki mi a jó, őt mi viszi előre, számára mi a fejlődés. Nem tud kitörni ebből, mert ha kitör, és nem a szülei elvárásait teljesíti, akkor bűnösnek érzi magát. A szülőknek korlátokat kell szabniuk, mert ezt kell tenniük. De minden korlát átlépése megerősíti az énünket és ettől még szüleink gyermekei maradunk...

Bert Hellinger: A forrás nem kérdi merre visz az útja

Hellinger a következőket írja erről a könyvéről: "mint ahogyan a nyáron elvégzett munka után ősszel learatják a termést, úgy gyűjtöttem össze ebben a könyvben a hosszú fáradozás és a későbbi felismerések gyümölcseit egy áttekinthető rendszerben". A könyv tekinthető egyfajta lexikonnak is, mert témakörönként tartalmazza Hellinger megfigyeléseit, a családállítás módszere mögött megbúvó tapasztalatokat. Ígyhát tetszés szerint bárhol el lehet kezdeni az olvasását, az egyes megállapítások önmagukban is egészet képeznek. A fejezetcímek között megtaláljuk a "felismerés útja", "a lélek", "az élet elfogadása", a "segítség és oldás", az "élet és halál" címeket, de szól a férfi-nő kapcsolatról, a családban érvényesülő rendről, a megbetegítő összefüggésekről és a családfelállítás működéséről is. Innen is kiemelek egy érdekes megfigyelést: ha valaki ikerpár egy tagjával él kapcsolatban, akkor el kell fogadnia, hogy az ikrek elválaszthatatlanok, mert nagyon mély kötelék fűzi őket össze. Ha ezt lélekben nem fogadja el, akkor az iker gyakran megkeresi a kapcsolaton kívül maradt ikertestvér helyettesét, azaz olyan barátja/barátnője lesz, aki lelkében a hiányzó ikertestvért helyettesíti. Különösen érdekes ez a megállapítás, ha figyelembe vesszük azt a tapasztalatot, hogy - anélkül, hogy akár a mai fejlett technikák mellett is tudnának róla - nagyon sok terhesség iker-terhességnek indul, de végül egy gyermek születik. Ezek az "egyedül született ikrek" lélekben mélyen kötődnek meg nem született testvérükhöz, ami egész életükre mélységes hatással van. Anélkül, hogy tudnának róla...

Johannes Neuhauser: Mitől működik a szerelem? (Bert Hellinger párterápiája)

Bert Hellinger több évtizeden át foglalkozott párterápiával, amelyhez a családállítás általa kidolgozott módszerét használta. A könyv ezen tapasztalatok alapján íródott, összefoglalva mindazt, ami segít a kapcsolatunk jó működéséhez. Amikor "párrá válunk", valójában két rendszer találkozik, hiszen mindkettőnk mögött egy-egy családrendszer áll, ami hat ránk, és így kapcsolatunkra is. Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretnének "mögé látni", hogy a kapcsolatukban megjelenő problémák miről szólnak valójában. A családállítás kitűnő módszer arra, hogy a mélyben megbúvó okok és összefüggések felismerésével és oldásával működővé tegyük az elakadt kapcsolatot. Én, aki mediációval is foglalkozom, ami szintén egy módszer a párkapcsolati problémák megoldására, nagyon szívesen ajánlom ezt a könyvet, mert tartalmazza mindazokat az alapokat, amik segíthetnek a konfliktuskezelésben. A párokkal végzett munkám során azt tapasztaltam, hogy nem elég egy szempontból közelíteni a megoldáshoz. A mediáció és a családállítás, mint két teljesen különböző módszer, segítik egymás hatását. E két merőben eltérő megközelítést ötvözve alakítottam ki azt a szemléletet, amellyel dolgozom. Ígyhát ezt a könyvet az egyik alapnak tekintem, és szeretettel ajánlom. Gyakorlatias, konkrét eseteket tartalmaz az állítások leírásával, így megismerhető belőle az is, hogy hogyan működik a családállítás a gyakorlatban.

Thomas Schäfer: Hogyan válik a szenvedés ismét szeretetté

Mint párkapcsolati és válási mediátor, még egy kifejezetten a párkapcsolatokról szóló könyvet szeretnék beemelni a könyvajánlóba. Schäfer ebben a könyvében összefoglalja mindazt, amit sok éven (évtizeden) át Bert Hellingertől tanult és saját terápiás munkája révén tapasztalt a férfi-női kapcsolatokról. A könyv segít a párkapcsolat problémáinak felismerésében és megoldásában a rendszerszemléletű családfelállítás alapján. Ahogy írja, a kapcsolatokban konfliktusokat okozó, látszólag lényegtelen gyakran apróságok tudatos szinten nem kezelhetőek, mert mögöttük egészen más, mélyebb okok húzódnak meg. A könyv olvastán felismerhetjük, hogy miért éppen azt a társat választottuk, aki "szenvedést okoz" nekünk: mert minden kapcsolatnak az a célja, hogy rámutasson a máig be nem gyógyult, saját családunkból hozott lelki "sebekre". És ha erre készen állunk, akkor társunk már nem kényszerül arra, hogy tükröt tartson nekünk, megláthatjuk valódi énjét... A párkapcsolati problémákkal, konfliktusokkal küzdőknek jó szívvel ajánlom ezt a könyvet, bár néhol kissé kevéssé tagolt a szerkesztése és nem olyan olvasmányos, mint Schäfer fentebb ajánlott alap-könyve, illetve nem közvetlenül Hellinger terápiás munkásságát mutatja be, mint Neuhauser munkája.

Peter Orban: A családfelállítás tankönyve

Ez a könyv igazából tankönyvnek íródott, családállítók számára. Valóban tanulságos, azonban kissé nehéz olvasmány, és a családállítás éppen valami olyasmi, amit nem lehet könyvből megtanulni. Azért gondoltam megemlíteni, mert a címe alapján azt is hihetnénk, hogy első olvasmányként, vagy összefoglalásként hasznos olvasnivaló. Azonban ennek épphogy az ellenkezője igaz: valójában családállítók számára lehet érdekes, hogy hogyan mutatja be a gyakorlati munkát, milyen buktatók elkerülésére hívja fel a figyelmet, illetve mennyiben más a szemlélete, mint mondjuk annak, akitől/akiktől mi tanultunk.

e-mail icon Facebook icon